Wat is Past Reality Integration (PRI)?

PRI biedt een concreet stappenplan om je emoties beter te begrijpen, en praktische en effectieve instrumenten om je blokkades op te heffen. Deze instrumenten zijn door iedereen toe te passen. Binnen PRI spreken we van ‘afweren’ die we onbewust hebben ontwikkeld toen we nog heel klein waren. Deze afweren zijn in ons volwassen leven niet meer nodig, maar kunnen ons nog behoorlijk in de weg zitten. Ze zorgen soms voor (heftige) emoties en kunnen zelfs leiden tot depressies en burn-out.

Herken je de volgende afweren? Misschien bij jezelf of een ander?

  • Ben je nerveus, gespannen of angstig in situaties waarin er geen fysiek gevaar is?
    Dan heb je te maken met de afweer Angst.
  • Een laag zelfbeeld, schuld en schaamtegevoelens of gevoelens van onvermogen, somberte en depressie komen voort uit wat we noemen de Primaire Afweer.
  • Ben je gehaast, moet je veel, cijfer je jezelf weg en heb je last van stressklachten, dan gaat het om Valse Hoop.
  • Valse macht wordt gekenmerkt door emoties die kunnen variëren van lichte irritatie tot razernij en alles wat daartussen zit zoals ‘gewone’ boosheid. De overtuiging is dat het aan de ander ligt.
  • De neiging je terug te trekken of weinig emoties en emoties ervaren in je dagelijks leven duidt op Ontkenning van Behoeften.

Het gaan herkennen van de vijf afweren geeft je in eerste instantie zicht op wat er zich op onbewust niveau bij jou afspeelt. Contact maken met je lijf, is daarbij bijzonder behulpzaam. Voor sommigen is dat niet vanzelfsprekend, daar kan haptonomie aan bijdragen.

Het herkennen van afweren maakt het een stuk eenvoudiger om situaties die deze emoties oproepen, beter te hanteren door de afweer om te keren. Hierdoor ga jij je meer ontspannen, energieker en zelfverzekerder voelen. Vanuit verbinding met jezelf, in verbinding met de ander.

Maakt dit je nieuwsgierig naar de achtergrond van PRI? Dan geeft het boek ‘Illusies’ van Ingeborg Bosch meer helderheid. Zij is de grondlegster van PRI en heeft er inmiddels vijf boeken over geschreven.

Grondlegster PRI: Ingeborg Bosch

Meer weten over PRI?

Er zijn tot nu toe vijf boeken uitgegeven. Het laatst verschenen boek, Onze Liefde, is een inspirerend werk over hoe je relatie weer de bron
van liefde kan worden die het ooit was. Met meer dan 150.000 verkochte exemplaren en vertalingen in Engels, Duits en Frans is Ingeborg Bosch
een van de toonaangevende psychologen van deze tijd.

Ook is er een DVD: 'PRI - een kennismaking' te bestellen via de PRI website: pastrealityintegration.com